Fuglsbjerg Søgaard

Stegeben / gode ben, mindst til to-tre personer

 

Til stegegryden skal du bruge:

stegeben

to løg

en porre

to æbler

to hvidløg

madfløde eller vand så det næsten dækker benene

evt. en rest øl. Jeg havde ca. en kvart øl til overs fra da jeg bagte rugbrød. Den kom i. Eller hvis du har en rest hvidvin eller rødvin, så vil det passe rigtig godt i.

stegemargarine

Stegeben

Tilbehør:

kartofler eller kartoffelmos

porre (eller en anden grønsag du er glad for)

 

Skær porre, løg, hvidløg og æbler i passende stykker. Er der en gulerod eller et stykke peberfrugt i køleskabet, så kan det meget passende komme med også.

Brun benene i en stor stegegryde. De kan ikke være der på en gang, så et par stykker eller så ad gangen. Kom lidt kryddersalt og peber på hver. Læg benene til side efterhånden som du har brunet dem. Jeg lagde dem i stegegrydens låg.

Når du er færdig med at brune benene, så smid porre, løg, hvidløg og æble i gryden og brun/steg det et par minutter. Krydr det med lidt kryddersalt og peber. 

Læg benene ovenpå, hæld mad fløde/vand over. Som sagt, har du en rest øl eller vin, er det rigtig fint at spæde op med. Der skal meget væde til, men så har du også "sovsebasis" til flere andre retter.

Benene behøver ikke være helt dækket, men er de ikke så vend dem rundt et par gange undervejs, så alle kommer til at ligge nede i fløden og hygge sig.

Lad det simre tre-fire timer. ikke for høj varme, det er ikke nødvendig, og grøntsagerne brænder fast, hvis varmen er for høj.

Kog kartofler og porre (eller hvilken grøntsag du nu vælger). Når kartofler og grøntsager er tæt på at være færdig, fisker du benene op af stegegryden. Jeg lagde dem i et af ovnens fade, og satte dem i ovnen på lavt blus, så de kunne holde varmen.

Fisk så fyldet i sovsen op, altså porre, løg, hvidløg og æbler. Blend det. Men tjek lige at der ikke er små ben i, det kan blenderen ikke lide! Når stegebenene har simret så længe, er de blevet rigtig godt møre, og det gør at der godt kan falde små ben af.

Det blendede varmes op i en gryde, spæd op med sovsen/væden fra den store stegegryde, hæld en jævning i. Smag til med peber og kryddersalt, put kulør i. Den sovs jeg endte med at få lavet var ret så god. Dennis kan lide det meste af det mad jeg laver. Men en gang imellem er det åbenbart ekstra godt. Det var det i dag, idet hans reaktion, da han smagte sovsen, var: hold kæft en god sovs! Og han plejer altså ikke bande over maden... wink

Alt i alt så smagte det saftsusme fantastisk!

Vi nød maden. Og vi lod vor indre hulemand komme frem. Vi spiste med fingrene, både ben og porre blev spist sådan. Vi spildte osse på dugen, og glasset med den hjemmelavede vindruesaft (vin eller øl er sikkert også rigtig fint til) blev snasket godt til laugh

 

Nå, men der er jo en masse sovs til overs. Der blev brugt rigtig meget fløde, for at benene kunne være rimelig dækket. Og det er bare dejlig med det overskud. For så har du nemlig altid noget at spæde en sovs op med, eller starte en sovs med. Bare i nogle fryseposer med det, eller andre dertil beregnede fryse tingester, og så ellers i fryseren. Husk at skrive på, hvad det er.

Jeg brugte også for mange ben til os to. Men her i huset bliver rester altid brugt, vi smider aldrig mad ud. Vi har skuffer i fryseren med "restemad"; en halv bøf, en kvart kotelet, et stykke steg osv. Super til biksemad.

Men de her overskuds ben kom nu ikke i fryseren. Dem pillede jeg fri for kød næste dag. Holi Hund stod ved siden af, og nød det jeg "kom til" at tabe. Der var også kartofler og lidt porre i overskud. Så vi fik dejlig biksemad til middag cheeky

Velbekomme