Fuglsbjerg Søgaard

Madrester

Lad ikke din mad gå til spilde - du har betalt for den!
Der findes efterhånden flere "Tøm køleskabet" sider hvor du kan indtaste de ingredienser du har i køleskabet/skabet der snart skal bruges, og på den måde kan du få inspiration til hvordan du kan bruge dine madresterne.
Siderne er forskellige, og har forskellige fordele. Jeg synes bare det er skønt, der er kommet mere fokus på at bruge madrester, og det der snart ryger på dato, så mad ikke går til spilde.
Jeg er blevet anbefalet denne side med webopskrifter, der har en "TømKøleskabet" side.
Den ser rigtig fin ud, og de opskrifter du får vist, er dem der indeholder flest af de ingredienser du taster ind, men ikke KUN opskrifter der indeholder samtlige ingredienserne. Desuden kan du taste de ingredienser ind, opskriften ikke skal indeholde. Men prøv selv, det er nemlig altid rart med inspiration til madlavningen ☺

Kender du til en god side, der kan inspirerer til at  bruge madrester, er du hjertelig velkommen til at sende mig et godt link, så skal jeg nok smide det herind ☺

Brug dine madrester - du har betalt for dem!

I mellemtiden kan du f.eks. se min opskrift på Wraps af rester.

Madrester i køkkenet/køleskabet er svær at undgå. Men restemad er god mad ☺ og jeg smider stort set ikke mad ud.
De fleste madrester kan fryses, og dermed anvendes ved en senere lejlighed.
Og det jeg ikke fryser/udnytter, ja der har vi høns (i skrivende stund fem stk.) og vores høns er glad for det meste, måske lige bortset fra salat... 😉

Men det jeg fryser ned skal jo også bruges:

Diverse rester af spaghetti og pasta ryger altid i fryseren, og bruges som regel i en gang biksemad, f.eks. sammen med kødrester fra fryseren. Så tilsætter jeg også altid nogle grøntsager, enten fra fryseren eller friske.

Alle rester fra kød, som f.eks. en rest bøf eller lidt kotelet osv. ryger helt klart også i fryseren. Det passer perfekt i en gang biks, måske sammen med noget af den frosne pasta, eller kartofler fra i går osv. osv. osv.

Er der en rest biksemad så ryger den i fryseren. Når der er nok små rester biksemad, kan det f.eks. blandes sammen og puttes i et ovnfast fad, der kan fint kommes lidt ketchup i også, samt diverse krydderurter, og måske lidt sovserester; det giver god smag og gør desuden at retten ikke bliver tør. Har jeg kogte kartofler i køleskabet fra i går, så kan de fint kommes øverst eller lidt skive skårne pølser øverst. Og så i ovnen til det er gennemvarmet, evt. med stanniol over noget af tiden, så det ikke bliver branket.

Al sovs fryses ned. Så er der altid basis for en god smag i en sovs. De sovserester du fryser ned kan fint blandes, eller tilsættes i den sovs du ellers er ved at lave.

Har jeg lasagne i overskud ryger det selvfølgelig også i fryseren. Når der er nok, er der til en "ny" omgang lasagne i ovnen (den her gang med stanniol over, så det ikke bliver brændt af).

I øvrigt fryser jeg også både hjemmedyrkede tomater, agurk og peberfrugt ned. Det hele kan bruges i f.eks. smoothie, hvilke jeg laver meget af. Frosne tomater, agurk og peberfrugt er fin i diverse sammenkogte retter og lasagne.

Rester af sammenkogt ret/gryderet ryger selvfølgelig også i fryseren. Når der er nok til en ny omgang, ja så er det let at lave aftensmad den dag.

Har jeg saft, koldskål, fløde, madfløde, mælk, yoghurt og smøreost der snart går på dato, og jeg ikke kan nå at bruge det, så kommer det i fryseren. Det HELE er godt i både brød og pandekager! Fløde og diverse smøreoste er selvfølgelig også til sovs.

Madspild

Det er fint vi skal sorterer vores affald, men jeg synes faktisk det er ligeså vigtigt at udnytte maden, frem for at smide den ud... Dét er der mange der kunne lære, og mange der kunne blive bedre til!

Vi har meget lidt madspild her i huset, så vores spand med madaffald, indeholder ikke meget andet end kaffeposer, fraskær fra kød og fiskeben! Kartoffelskræller, løgskræller osv. ryger ud i komposten.

I Danmark smider vi samlet set mere end 700.000 ton mad ud om året, der kunne være spist!!!
Det er efter min mening FULDSTÆNDIG VANVITTIG!!!
Tallet er ikke kun fra vores private husholdning, men selve husholdningerne "står for" et madspild på 260.000 ton!!!
Madspildet koster danske husholdninger 13.5 MILLIARDER kroner om året!!!
Ovenstående tal har jeg fra siden HER, hvor du kan læse flere tal om madspild.