Fuglsbjerg Søgaard

Hyldeblomstsaft

 

Ca. 50 store udsprungne hyldeblomstskærme (hellere flere end færre). Husk, pluk dine skærme et sted hvor de ikke er blevet forurenet af bilos.

900g sukker, selvfølgelig gerne økologisk rørsukker.

5 citroner. Gør dig selv og dine en tjeneste - køb økologiske citroner. Så undgår du nemlig pesticiderester og sprøjtegifte. På dansk også kaldet nervegifte...

1,6l vand

3tsk citronsyre (ca. 10g)

Lidt atamon til flaskerne, med mindre du fryser det ned, så er atamon ikke nødvendigt.

Hjemmelavet hyldeblomst saft

Skyl hyldeblomstskærmene og ryst forsigtigt vandet fra. Hvis du plukker skærmene i starten af sæsonen, altså når de netop lige er sprunget ud, er der nærmest ingen små sorte dyr i dem. Så er det lige før det ikke er nødvendigt at skylle dem. Men jeg dypper dem nu lige alligevel. Om ikke andet så for at få det værste blomsterstøv/pollen af. Klip det groveste af stilkene. Lad skærmene dryppe lidt af på et rent viskestykke eller lignende.

Skær citronerne i tynde skiver.

Varm vand og sukker op, indtil sukkeret er smeltet. Lad det koge op. Sluk for blusset, men lad blot gryden blive stående.

Læg hyldeblomsterne og citronskiver skiftevis i lag ned i vandet.

Drys citronsyre i til sidst.

Lad trække 4-5 dage i køleskabet. Hvis du lader det stå længere bliver det bitter. Rør det rundt hver dag.

Si saften.

Kommes på rengjorte flasker.

Vil du undgå atamon, kan hyldeblomstsaften fryses.

 

Den færdige koncentrerede saft fortyndes ca. 1:3 med vand. 

Ovenstående er den korte version af fremgangsmåden, her kommer så den lange….wink

 

Vi ville lave en dobbelt portion, så vi plukkede hvad der svarer til 100 store hyldeblomstskærme. Ikke alle skærmene er så store, men så tog vi selvfølgelig blot to mindre som én stor.

Vi skyllede ikke så grundigt, de blev rystet rystet for insekter og kort skyllet under koldvandshanen.

Brug ca. 50 hyldeblomstskærme til en portion hyldeblomstsaft
Opløs sukkeret i vandet

 

I mens er vand og sukker sat over.

Sukkeret skal være opløst, og massen op at koge til sidst.

Det tager sin tid...

Læg hyldeblomstskærme og citronskiver skiftevis ned i gryden

 

Der blev slukket for blusset, og med det samme blev blomsterskærme og citronskiver lagt i, skiftevis i lag.

Allerede nu dufter det af hyldeblomst saft

Sådan to portioner fylder godt, så det skal presses lidt ind imellem med grydeskeen.

Til sidst drysses citronsyren over og ”dyppes” ned i.

Tryk hyldeblomst skærme og citron skiver ned i gryden
Drys citronsyre over til sidst
Hyldeblomstsaften stilles til afkøling i koldt vand i vasken

 

Vi fyldte vasken med koldt vand, for så at stille gryden deri, til afkøling.  Der skal skiftes koldt vand flere gange.

Når det er kølet nok af, stilles det i køleskabet. Hvilket er vigtigt, da det ellers kan mugne.

Så er det blot at vente i fire (max 5) dage, og så huske at røre i det hver dag.

Det dufter altså dejligt!

 

Så kommer dagen hvor det skal sies.

Først grovsorterede vi det.

Det vil sige, vi tog det meste af fyldet over i en skål.

Sorter det grove fra, så bliver det lettere at filtrerer

Så hældte vi resten over i en anden skål, idet vi ville bruge gryden til at si ned i. Gryden blev rengjort, sien sat oveni, den passede heldigvis perfekt.

Så ligges der et rent og tørt viskestykke i sien, og væsken hældes i, det der nu kan være der ad gangen. Det tager ret lang tid før det er rendt igennem. Billeder af væsken der løber igennem fik vi ikke lige taget, men der er til gengæld masser af andre billedercool

Når det har stået til afdrypning i lang tid, ligger det grove tilbage
Sørg for at få det hele med ;-)

Da der ikke var så meget saft tilbage, og som sagt det tager lang tid, blev det sidste presset og vredet ud af viskestykket.

I mellemtiden (det var jo en dobbelt portion) var saften nået op til kanten af sien, så vi hældte saft over i noget andet undervejs (og stillede i køleskabet).

Du kan fryse saften ned
250 ml i hver pose

 

Vi har frosset saften ned.

Blandingsforholdet er jo en til tre, så vi valgte at fryse det ned, så det er lige til at gå til, når det tages op igen.

Så der kom 250 ml saft i hver frysepose.

Værs´go! 250 ml koncentreret hyldeblomstsaft :-)

 

Når det så tages op, ja så er det bare saftklumpen i en kande med 750ml vand!

Og når det er tøet, skal der lige røres i det, og så er det ellers klar til at drikke.

En klump hyldeblomst saft blandes med 750 ml vand

 

Og det smager bare så fantastisk  cheeky  Af den dobbeltportion vi lavede fik vi 25 poser a´ 250ml ud af det. Det vil sige at resultatet er, når det efterhånden bliver blandet op, at vi har 25 liter dejlig velsmagende hyldeblomstsaft.

 Vi har så rent faktisk lavet saft af tre omgange. Først en enkeltportion, og så to dobbelt portioner. Så vi har fået ca. 75 liter saft i fryseren.

Selvfølgelig har vi allerede drukket noget af det, og foræret lidt til søster Margit (vi får hjemmedyrket salat i stedet). Men der er sandelig nok til, at vi også til vinter, kan nyde vores hyggelige samarbejdeheart

Saften kan også blandes op, f.eks. med hvidvin, halv af hver er alletiders velkomstdrink. Tja, der sætter kun fantasien grænser….

I hvert fald har det været sjovt og hyggeligt at lave, og det bedste af det hele er, at vi laver det som et ”fælles projekt”, og så selvfølgelig at vi har fået en masse skøn og velsmagende økologisk saft ud af det, oven i købet til billige penge.

Og til allersidst; nydelsen ved at drikke den er, udover den skønne smag og at saften er hjemmelavet, altså også duften når glasset føres til munden. Velbekomme og rigtig god fornøjelse.