Fuglsbjerg Søgaard
Ca. 50 store udsprungne hyldeblomstskærme (hellere flere end færre). Husk, pluk dine skærme et sted hvor de ikke er blevet forurenet af bilos.
900g sukker, selvfølgelig gerne økologisk rørsukker.
5 citroner. Gør dig selv og dine en tjeneste - køb økologiske citroner. Så undgår du nemlig pesticiderester og sprøjtegifte. På dansk også kaldet nervegifte...
1,6l vand
3tsk citronsyre (ca. 10g)
Lidt atamon til flaskerne, med mindre du fryser det ned, så er atamon ikke nødvendigt.
Skær citronerne i tynde skiver.
Varm vand og sukker op, indtil sukkeret er smeltet. Lad det koge op. Sluk for blusset, men lad blot gryden blive stående.
Læg hyldeblomsterne og citronskiver skiftevis i lag ned i vandet.
Drys citronsyre i til sidst.
Lad trække 4-5 dage i køleskabet. Hvis du lader det stå længere bliver det bitter. Rør det rundt hver dag.
Si saften.
Kommes på rengjorte flasker.
Vil du undgå atamon, kan hyldeblomstsaften fryses.
Den færdige koncentrerede saft fortyndes ca. 1:3 med vand.
Ovenstående er den korte version af fremgangsmåden, her kommer så den lange….
Så hældte vi resten over i en anden skål, idet vi ville bruge gryden til at si ned i. Gryden blev rengjort, sien sat oveni, den passede heldigvis perfekt.
Så ligges der et rent og tørt viskestykke i sien, og væsken hældes i, det der nu kan være der ad gangen. Det tager ret lang tid før det er rendt igennem. Billeder af væsken der løber igennem fik vi ikke lige taget, men der er til gengæld masser af andre billeder
Da der ikke var så meget saft tilbage, og som sagt det tager lang tid, blev det sidste presset og vredet ud af viskestykket.
I mellemtiden (det var jo en dobbelt portion) var saften nået op til kanten af sien, så vi hældte saft over i noget andet undervejs (og stillede i køleskabet).
Og det smager bare så fantastisk Af den dobbeltportion vi lavede fik vi 25 poser a´ 250ml ud af det. Det vil sige at resultatet er, når det efterhånden bliver blandet op, at vi har 25 liter dejlig velsmagende hyldeblomstsaft.
Vi har så rent faktisk lavet saft af tre omgange. Først en enkeltportion, og så to dobbelt portioner. Så vi har fået ca. 75 liter saft i fryseren.
Selvfølgelig har vi allerede drukket noget af det, og foræret lidt til søster Margit (vi får hjemmedyrket salat i stedet). Men der er sandelig nok til, at vi også til vinter, kan nyde vores hyggelige samarbejde
Saften kan også blandes op, f.eks. med hvidvin, halv af hver er alletiders velkomstdrink. Tja, der sætter kun fantasien grænser….
I hvert fald har det været sjovt og hyggeligt at lave, og det bedste af det hele er, at vi laver det som et ”fælles projekt”, og så selvfølgelig at vi har fået en masse skøn og velsmagende økologisk saft ud af det, oven i købet til billige penge.
Og til allersidst; nydelsen ved at drikke den er, udover den skønne smag og at saften er hjemmelavet, altså også duften når glasset føres til munden. Velbekomme og rigtig god fornøjelse.