Fuglsbjerg Søgaard

Hyldebærsaft

 

  • 1 kg hyldebær
  • ½ liter vand
  • Tre æbler, gerne sure, skæres i stykker. Det er ikke nødvendigt at skrælle dem eller fjerne kernehus. Fjern blot stilk og blomst.

 

Til hver liter siet saft:

  • 385 gram sukker
  • 1 tsk. citronsyre
  • Atamon eller spiritus til skylning af flasker. Alternativt kan saften fryses ned.

 

Bærrene skylles. De behøves ikke ribbes fint, de grove stilke fjernes blot. Bær og de ituskårne æbler koges lige så stille op med vandet. Koges til bærrene brister og safter.

Hænges til afdrypning i saftpose. Lad gerne stå natten over.

Hyldebærsaft

Næste dag måler du saften op. Bring den derefter i kog. Sukker og citronsyre tilsættes, og saften gives et hurtigt opkog. Skum hvis nødvendigt, og fyld straks i atamon skyllede flasker, der lukkes til med det samme. Du kan også skylle flaskerne i snaps eller vodka.

PAS PÅ!!!! Lad være med at hælde saften for hurtigt og for hårdt gennem tragten, det skulper over.

 

Hyldebær skal af hensyn til smag og holdbarhed tilsættes syre. Har du glemt at købe citronsyre, kan du i stedet bruge, pr. liter saft: en spsk. citronsaft eller to spsk. eddike

 

Husk at skolde det værktøj du bruger, f.eks. tragt og øser. Jeg plejer også lige at hælde lidt atamon over.

 

Jeg lavede hyldebærsaft da hyldene var modne. Men jeg frøs også nogle ned.

Den mængde jeg brugte i dag, tog jeg fra fryseren. Der var i alt 5,7 kg.

Da det var kogt og siet havde jeg præcis 6 liter saft. Da det så var kogt op med sukker og citronsyre, endte jeg med 10 flasker a´ 70 cl hver. Saften skal så blandes op med vand. Forholdet passer med ca. godt en del vand og knap en del saft.

 

Og husk; hyldebær er super sunde - især for vores immunforsvar.