Fuglsbjerg Søgaard

Grydesteg

 

Ingredienser:

  • En okse grydesteg
  • 3 løg
  • ½ rød peber
  • ½ gul peber
  • 3 porre
  • 5-6 fed hvidløg
  • Ca. 150 g svampe
  • Væde til at dække stegen med, såsom madfløde, rødvin, hvidvin eller øl. Det kan fint blandes. Eller hvis du har sovsebasis i fryseren eller køleskabet fra f.eks. stegeben.

Server f.eks. kartoffelmos til.

Grydesteg

Skær grøntsagerne i grove stykker. Blomst, stilk og kernehus fjernes fra æblerne. Du kan sagtens vælge andre slags grøntsager end de jeg har nævnt.

Brun dem i en stor stegegryde, i godt med fedtstof. Jeg brugte flydende margarine. Brun grøntsagerne en eller to slags ad gangen. Nogle grøntsager er nemlig mere varmefølsomme end andre. Krydr med kryddersalt og peber. Læg grøntsagerne på et fad efterhånden som de er brunet.

Til sidst bruner du stegen, ved god varme. Krydr rundhåndet med kryddersalt og peber.

Hæld væde ved. Jeg havde lavet stegeben to dage før, og væden der var i overskud derfra, havde jeg stillet i køleskabet. Der var næsten nok til at dække stegen, til det der manglede brugte jeg madfløde. Vand kan også fint benyttes, tilsæt evt. fond eller grøntsagsterning.

Lad stegen stå og små simre i ca. 4 timer med låg på.

 

Medens stegen hygger sig i gryden, klargør du kartofler eller det tilbehør du har valgt.

 

Et kvarters tid før stegen skal af gryden, putter du de brunede grøntsager i gryden, ned til stegen, låg på igen.

Hvis du serverer franske kartofler til, så lad posen ligge og varme sig, oven på stegegryden. Rødvinen kan også lune sig ved siden af det selskab.

 

Så fisker du stegen op, og lader den ligge og hvile sig lidt på et serveringefad eller et skære/anretter bræt. Pak den bare lidt ind, så den kan holde varmen.

Fisk også de varmede grøntsager op, og lad dem dryppe lidt af. Anret dem så. Læg gerne staniol over, for at holde dem varme medens du laver sovsen.

 

Sovsen laver du af væden stegen har ligget i. Øs en passende mængde op i en kasserolle. Varm op så det bobler. Ryst en jævning af lidt madfløde og mel, pisk det i den varme væde. Tilsæt kulør. Smag til med kryddersalt og peber hvis nødvendigt.

Velbekom.

 

Overskuds væden, stegen har hygget sig i, gemmer du selvfølgelig. I fryseposer med det, så har du masser at starte en sovs op med.

 

Som du kan se på billederne var det en mægtig stor steg jeg tilberedte, og der var pænt mange grøntsager til. Vi fik gæster til spisning den aften, men der var alligevel masser af rester til næste dag. Og "restemad" er dejlig mad cheeky

Resterne bestod af grøntsager, steg og kartoffelmos. Det blev til "Kold grydesteg med kartoffel/grøntsags klatter"